Google Chrome markeerd Niet-https sites vanaf nu als ‘Onveilig’

Recent onderzoek toont aan dat 34% van de Nederlandse websites nog steeds een onveilige verbinding heeft (gebruik maakt van een SSL certificaat) . Is jouw site ook nog niet beveiligt met een SSL-certificaat?
Dan kan dit ernstige gevolgen hebben.
Je website komt onbetrouwbaar over en je brengt de privacy en veiligheid van je bezoekers in gevaar.

HTTPS. Hoe zit het ook al weer?

Https (‘Hypertext Transfer Protocol Secure’) sites zijn sites waarvan de URL met https:// begint in plaats van met http://. Die extra ‘s’ staat dus voor “Secure”, dit betekent dat de verbinding tussen de browser van de gebruiker en de server is beveiligd  met een SSL-certificaat. Dat wil zeggen dat alle gegevens die tussen de gebruiker en de betreffende website worden uitgewisseld, zijn versleuteld. Niet-https sites zijn niet uitgerust met deze versleuteling en worden nu als onveilig beschouwd door Google Chrome.

Eerst grijs, later rood

De ‘Onveilig’ waarschuwing die nu aan het begin van de adresbalk wordt weergegeven wanneer men een http site in Google Chrome bezoekt, is vooralsnog in het grijs en valt daardoor nog niet direct op. Maar let op, want zodra Goolge Chrome versie 70 in oktober wordt uitgerold, zal de waarschuwing met rode letters worden weergegeven!

Slotje verdwijnt

Onveilige websites worden voortaan als dusdanig gemarkeerd in Chrome. Vanaf Goolge Chrome versie 69, dat voor September 2018 op de planning staat, verdwijnt het woord ‘Veilig’ bij HTTPS-websites en kleurt het groene slotje grijs, om uiteindelijk zelfs helemaal te verdwijnen.

Niet-https heeft ook invloed op SEO

Google heeft nog meer wapens in haar arsenaal om website eigenaren te overtuigen om naar https over te stappen. De zoekmachine gigant is namelijk al sinds 2014 bezig om https als ranking signaal in te voeren. Het begon als een lichtgewicht signaal dat minder dan 1% van de wereldwijde zoekopdrachten beïnvloedde. Google heeft ook aangegeven dat https de doorslaggevende factor kan zijn bij twee gelijke zoekresultaten; de https site komt dan bovenaan te staan.

Heb je nog geen SSL-certificaat geïnstalleerd op je WordPress website? Dan is het heel belangrijk om dat zo snel mogelijk te regelen!

Heb je vragen of wil je hulp bij het aanschaffen en/of installeren van een SSL Certificaat? Neem dan contact op dan help ik je hierbij.

 

Vergelijkbare berichten