wordpress fouten

7 WordPress fouten die je niet wilt maken

Iedereen weet wel hoe eenvoudig het is om een WordPress site te installeren en te beheren. Maar er zijn nog steeds veel mensen die de klassieke fouten maken waardoor je WordPress site kan worden gehackt of niet meer goed werkt.
Iedereen maakt fouten! Maar als je een succesvolle WordPress site wilt runnen, zijn er een aantal fouten die je niet moet en wilt maken.
Als wilt weten hoe je deze valkuilen kan voorkomen, lees dan verder

1. Je heb de standaard Admin gebruiker niet gewijzigd.

Site beveiliging is cruciaal voor jezelf maar ook de bezoekerers van je website. Het eerste wat je echt niet wilt doen, is gebruik maken van de standaard Admin gebruikersnaam die WordPress aanmaakt als je een nieuwe site installeert.
Deze moet direct gewijzigd worden en het wachtwoord dat je voor je nieuwe Administrator account maakt moet een sterk wachtwoord zijn. Deze moet minimaal 8 karakters lang zijn en bestaan uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, getallen en speciale tekens. Diegene die een zwak wachtwoord kiezen en de standaard Admin gebruikersnaam gebruiken zullen absoluut sneller worden gehackt.
Er zijn ook uitstekende plugins die je hiermee kunnen helpen als je dit al wel hebt gedaan.
Een van deze plugins is: Better WP Security.
Nadat je deze plugin hebt geinstalleerd geeft het je een overzicht van de huidige beveiligingsissues die voor jouw site gelden.
Boven in zijn een aantal tabbladen waarmee je stap voor stap de problemen kan oplossen door een enkele klik op een knop.
better wp security

2. De Administrator plaatst berichten

Je wilt alle voorspelbaarheid verwijderen dus berichten plaatsen met het administrator account is niet aan te raden. Als je een bericht plaatst kan je gebruikersnaam worden achterhaald. Hij staat soms zelf onder het bericht dat je plaatst. Zodra deze bekent is kan een hacker eenvoudiger proberen in te loggen. Hij heeft immers je admin gebruikersnaam al en hoeft alleen nog maar het wachtwoord te proberen te achterhalen en hij is binnen!
De enige keer dat je met het administrator account in logt is als je in the backend van WordPress moet zijn. Wil je berichten plaatsen maak dan een aparte “Contributer” of “Editor” gebruiker aan en gebruik dit account.

3. De tabel structuur van je database begint met “wp_”

Dit is een fout die veel nieuwe WordPress gebruikers maken en kan leiden tot een onveilige situatie en soms zelf toegang verschaffen voor hackers.
Elke tabel in je database begint standaard met de voorvoegsels “wp_”. Dat betekent dat “wp_options” je site opties tabel is waar alle belangrijke informatie over jouw site zal staan. Dit weten hackers ook en het maakt het hacken van je site alleen maar weer eenvoudiger voor ze.
Opnieuw kan de plugin “Better WP Security” je redding zijn. Deze plugin bied je de mogelijkheid, dit nog nadat je de website al hebt draaien, deze instelling te veranderen. Maak wel eerst altijd een backup van je database voordat deze optie gebruikt!

4. Je maak nog geen backups van je site en/of database

Een van de belangrijkste regels van website ontwikkeling (maar zeker ook van je persoonlijke bestanden) is het regelmatig maken backups.
Dit voorkomt je veel ellende als er onverhoopt toch iets fout gaat bij het ontwikkelen of nadat je een plugin geinstalleerd en/of geupdate hebt.
Soms is de enige oplossing om de site te restoren van een eerdere backup. Er zijn heel veel goede gratis plugins die je hiermee kunnen helpen. Een daarvan is: BackWpUp.

5. Je maak gebruik van veel Categorieën, en maar weinig Labels

Organisatie, site hiërarchie en planning is heel belangrijk en zal alle aspecten van je website beïnvloeden, zoals laadtijden, SEO en hoe lang bezoekers op je site blijven. Veel mensen gebruiken alleen Labels en categorieën in de hoofd navigatie, maar dit is juist iets wat aangepast zou moeten worden. Als je website veel inhoud en berichten heeft kan je populaire Labels gebruiken om het een en ander beter bijelkaar te houden.
Bij gebruik van meer Labels en minder Categorieën zal het navigeren vergemakkelijken en zorgt ervoor dat je bezoekers langer op je website blijven.

6. Je negeert WordPress en Plugin updates

Het kan soms moeilijk zijn om je eraan te herinneren om updates uit te voeren voor je WordPress website. Maar het is echt heel belangrijk om hiervoor regelmatig de tijd voor vrij te maken. Het is trouwens vaak maar een kwestie van een klik op de knop en de updates zijn gedaan, dus het hoeft niet veel tijd te kosten. De WordPress core updates zijn vaak nog belangrijker, want deze bevatten vaak bugfixes en beveiligingsoplossingen. Dus wacht niet langer en update je site regelmatig. Dit voorkomt vaak problemen en houdt je site gezond en veilig.

7. Je maakt geen gebruik van “Caching”

Als je geen gebruik maakt van Cache. Cache is een geheugen om tijdelijk de meest opgevraagde informatie, bestanden of pagina’s op te slaan zodat deze sneller aan de gebruiker getoond kunnen worden. Je beïnvloed te laadtijd van je website negatief als je geen gebruik maakt van Cache.
Door gebruik te maken van cache hoeven niet steeds de database en de dynamische webpagina’s te worden opgevraagd maar zal een standaard html pagina worden opgevraagd. Dit vraagt veel minder resources van de webserver en het is vaak al opgeslagen in het geheugen van de webserver dus zal het zeer snel opgevraagd kunnen worden en zal de site sneller laden.

Als jouw web hosting provider al gebruik maakt van chacing dan heb je dit niet nodig, maar als dit niet het geval is (vraag dit na bij je web hosting provider) kan je een plugin installeren die dit voor je verzorgt. Een van de plugins die ik vaak gebruik is: W3 Total Cache. Maar zorg wel dat je weet wat je instelt. Het vergt wel wat kennis om deze plugin goed te laten werken. Er zijn veel video’s op youtube waar je goede informatie kan vinden.

Nawoord

Zoals je ziet zijn er flink wat dingen die je eigenlijk zou moeten aanpakken als je een veilige website onder WordPress wilt laten draaien.
Omdat WordPress een zeer populaire CMS is geworden worden er op elk niveau fouten gemaakt. Dit zijn de 7 meest voorkomende (beginners)fouten die gemaakt worden bij het beheren van een WordPress website. Doe er je voordeel mee en maak niet dezelfde fouten. Ze zijn namelijk eenvoudig gemaakt maar ook eenvoudig op te lossen.

Vergelijkbare berichten